Més de 460 alumnes de Capellades, la Torre de Claramunt i Vallbona d’Anoia participen en el projecte Emociona’t, creat per treballar el benestar emocional i els hàbits saludables a les aules

La infermera que ha liderat el projecte, Marta Montero.Més de 460 alumnes d’entre 9 i 14 anys dels centres escolars de Capellades, la Torre de Claramunt i Vallbona d’Anoia han participat aquest curs en el projecte Emociona’t, creat per treballar la identificació i gestió de les emocions, l’autoestima, l’ansietat i els hàbits saludables a les aules. Es tracta d’un projecte que ha impulsat la infermera Marta Montero, juntament amb la referent de benestar emocional Anna Trapé i la nutricionista Laura Balaguer, totes tres professionals del Servei d’Atenció Primària (SAP) Anoia de l’Institut Català de la Salut.

L’origen de l’Emociona’t rau en els resultats d’un estudi que Montero va fer el juny de l’any passat al SAP Anoia i que detecta un augment del 20% de les visites realitzades pels joves a la Consulta Oberta –un servei d’atenció individualitzada que s’ofereix als centres d’educació secundària a través del Programa Salut i Escola– després de la pandèmia de la Covid-19. Mentre que el curs 2018-19 es van atendre 360 visites, el curs 2021-22 la xifra va augmentar fins a les 433.

En concret, van créixer un 7% les consultes sobre el benestar emocional (baixa autoestima, ansietat, autolesions, baix suport familiar, problemes a l’aula, insomni, etc.) i un 10,3% les que tractaven sobre la salut alimentària (possibles trastorns alimentaris, imatge corporal, begudes energètiques…). En canvi, van disminuir un 6,3% les consultes sobre sexualitat i afectivitat i un 7,8% les que es referien a consum de substàncies.

Atesa la situació, el grup de treball d’infermeres referents del Programa Salut i Escola de l’Anoia va determinar que calia fer unes activitats preventives des de l’atenció primària enfocades a la identificació i gestió d’emocions, i a la salut alimentària. L’objectiu de la intervenció és millorar la detecció i intervenció precoç dels problemes derivats de la gestió emocional i dels hàbits dels adolescents per disminuir-ne l’agreujament i reduir les derivacions als serveis especialitzats en salut mental.

El projecte pilot s’ha dut a terme aquest curs 2022-23 amb alumnes de 5è i 6è de primària, i 1r i 2n de secundària de tots els centres educatius de l’Àrea Bàsica de Salut de Capellades: Institut Molí de la Vila (Capellades), INS Vallbona d’Anoia (Vallbona d’Anoia), Escola Mare del Diví Pastor (Capellades), Escola Marquès de la Pobla (Capellades), Escola La Torre (la Torre de Claramunt), Escola Torrescassana (la Torre de Claramunt) i Escola Josep Masclans (Vallbona d’Anoia). La previsió és que el proper curs 2023-24 l’Emociona’t s’estengui a altres escoles i instituts de la comarca.

Programa Salut i Escola

El Programa Salut i Escola (PSIE) és un programa comunitari acordat entre el Departament de Salut i Departament d’Ensenyament, que té com a objectiu apropar els serveis sanitaris als adolescents dels centres d’educació secundària a través d’intervencions grupals a les aules i de l’atenció individualitzada que es fa a la Consulta Oberta.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats, Adolescents, Notícies, Salut comunitària. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.