El Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva d’Osona (ASSIR), ha iniciat un Grup de suport a la lactància materna i una consulta de lactància dins el marc del projecte transversal d’alletament matern entre l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Consorci Hospitalari de Vic(CHV).
L’objectiu del Grup de suport a l’alletament matern és ajudar a totes aquelles mares que tenen dificultats per alletar, sigui perquè resulta dolorós o perquè necessiten augmentar la producció de llet. També en casos de relactació (tornar alletar després de deixar el pit), inducció a la lactància en casos d’adopció o donació de llet al Banc de llet materna.
Altres situacions com la planificació per la incorporació a la vida laboral (pla de lactància) després del naixement d’un fill, l’extracció i conservació de la llet materna, la lactància en tàndem (oferir el pit a dos fills de diferents edats), lactància en bessons o en nens més grans, poden generar molts dubtes i necessitar suport.
Compartir i intercanviar experiències amb altres mares del grup és, també, un dels objectius principals. També hi poden assisitir embarassades interessades en el tema.
Totes les mares o famílies interessades poden assistir al Grup de suport a l’alletament matern els dimarts tarda de 15’30 a 17’30h al CAP Osona de Vic (sala polivalent de la 5ª planta). No cal inscripció prèvia.
Davant casos difícils de resoldre, quan sigui necessària una atenció més individualitzada, i després de consultar amb els professionals de referència de cada ABS, llevadora i/o infermera pediátrica i/o pediatre, es pot sol.licitar una visita per la consulta específica de lactància amb la llevadora que dirigeix el grup, especialitzada en temes de lactància materna. La manera d’accedir-hi pot ser a través d’aquests professionals demanant hora des de qualsevol ABS o trucant directament al CAP Osona, telefòn 938890222 extensió 8201. Les visites es realitzen abans i després del Grup de Suport a la segona planta del CAP Osona.
Des de finals d’abril ja s’han atès unes 60 consultes, el motiu principal de les quals ha estat el dolor en l’alletament.
Cal tenir present que la llet materna és el millor aliment per al nadó, però tot i els avantatges per l’infant també s’han descrit múltiples beneficis per la salut de la mare, entre els quals hi ha la prevenció del càncer de pit i d’ovari.
Per això, tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), l’Acadèmia Americana de Pediatria, l’Associació Espanyola de Pediatria, així com l’última publicació de les “Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància de 0 a 3 anys” del Departament de Salut, recomanen l’alletament matern exclusiu durant els primers 6 mesos de vida de l’infant, i a partir d’aquest moment, complementada amb altres aliments fins als 2 anys d’edat o més, o bé fins que mare i infant ho decideixin.
La realitat, però, és que segons fonts del Departament de Salut de Catalunya de l’any 2016, un 83’3% dels nadons inicien la lactància al néixer però només un 54’8% continúen fins els 6 mesos amb lactància exclusiva. A Osona només un 39’9% prenen pit fins els 6 mesos de manera exclusiva.