Exposen les conclusions de treballs realitzats al territori sobre temes com la motivació per vacunació contra la Covid-19, el dret a morir dignament i la gestió infermera de la demanda aguda en pacients pediàtrics amb Covid-19.
En la primera sessió del Congrés, l’equip de Farmàcia de l’ICS Catalunya Central s’ha endut el 2n guardó dels Premis Sanofi sobre vacunes.
Més de 25 professionals d’infermeria de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central participen aquest dimecres 8 i dijous 9 de juny al Congrés bianual d’Infermeria Familiar i Comunitària, organitzat per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que té lloc al World Trade Center de Barcelona. En concret, de l’ICS al territori hi participen 10 infermeres de l’Anoia, 7 del Bages i 7 d’Osona, i la resta pertanyen a la Gerència Territorial.
Les infermeres presenten comunicacions orals i pòsters, un fet rellevant per a la professió i per al territori, ja que aporten estudis realitzats durant els últims anys als seus equips d’atenció primària. Entre les comunicacions orals, destaca la recerca que presenta, també en pòster, la doctora en infermeria, Glòria Saüch, que parla sobre la “Motivació de la vacunació contra la COVID-19 en majors de 18 anys en un punt de vacunació poblacional de Catalunya. Estudi descriptiu transversal” i també sobre el projecte impulsat a l’Anoia “XatJove”.
També de l’Anoia, l’adjunta a la direcció de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Igualada Urbà i infermera, Olivia Rubio, presenta una comunicació sobre el dret a morir dignament: “Aprenent sobre l’eutanàsia”. Per últim, la doctora en infermeria Glòria Tort, de l’EAP Calaf, imparteix una comunicació oral sobre “La gestió infermera de la demanda aguda en pacients pediàtrics amb Covid: estudi observacional”.
La infermera Eva Codinach ha guanyat el segon premi amb la comunicació oral del treball “Policonsum de tabac i cànnabis: relació amb la salut autopercebuda i l’estat d’ànim en adolescents de la Catalunya Central”. Es tracta d’una recerca conjunta liderada per professionals de l’ICS, la UManresa i la UOC. A banda, la infermera Berta Rodoreda va presentar l’estudi “Sensibilitzar de la importància de codificar els determinants socials de la salut a les consultes d’Atenció Primària” i explicar l’efectivitat d’una intervenció realitzada a tota la Gerència Territorial Catalunya Central. Aquesta intervenció es va realitzar mitjançant un grup de treball multidisciplinari i a través de la participació d’una gran quantitat de professionals col·laboradors de tot l’ICS al territori.
Premi a l’Àrea de Farmàcia per la vacunació
En la primera sessió del Congrés, l’equip de Farmàcia de l’ICS Catalunya Central s’ha endut el 2n guardó dels Premis Sanofi sobre vacunes, un reconeixement a la innovació en la gestió de la vacunació a l’atenció primària 2021-22 que atorguen l’AIFiCC i la CAMFIC, l’Associació Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, amb el patrocini de Sanofi Pasteur. La finalitat dels premis és facilitar i fomentar les experiències d’excel·lència entre els equips d’atenció primària de salut i les persones que treballen amb vacunes.
Les infermeres presenten els seus treballs al Congrés
Pel que fa als pòsters exposats, tracten temàtiques diverses relacionades amb la infermeria. Del Bages-Berguedà, se n’aporten 5 amb treballs com el de Carla Pujol, de l’EAP Berga: “Autocura del pacient crònic: app cardiorutes durant la pandèmia en l’àmbit rural”; o el de la Nerea Telechea, infermera de l’EAP Plaça Catalunya, amb “Paper de la microbiota intestinal i ús de probiòtics en el control de pes en pacients amb obesitat”.
De l’Anoia, es presenten 8 pòsters, de l’EAP Montbui, Santa Coloma de Queralt, Igualada Urbà, Capellades; amb temàtiques com la d’Anna Aguilera, de Montbui, amb el treball sobre “Intervenció per millorar l’ús de la medicació del box d’urgències al centre d’atenció primària de Santa Margarida de Montbui” o el de Mà Àngels Teixidó, de Santa Coloma de Queralt, amb “Aposta de l’Anoia per fomentar el rol d’infermeria en el diagnòstic de l’ateromatosi subclínica mitjançant ecografia arterial”.
Per últim, d’Osona es mostren 9 pòsters, de Santa Eugènia de Berga, Sant Hipòlit de Voltregà i Manlleu. De Sant Hipòlit, l’Eva Garriga exposa el pòster “Prescripció d’activitat física per la millora biopsicosocial a la població de l’ABS de Sant Hipòlit de Voltregà”; de Santa Eugènia, Bàrbara Valle, va al Congrés amb el treball “Relació entre la realització d’activitat física i el desenvolupament de problemes de salut mental entre la població adolescent”.
Amb el lema “Activa’t!”, el Congrés d’aquest any té un accent especial en l’atenció centrada en la clínica assistencial, com a protagonista de les cures infermeres. Tant en les comunicacions orals com en els pòsters, es donaran eines i millorar les habilitats en tasques preventives i de promoció de la salut, així com per atendre la cronicitat. El Congrés vol ser un espai de trobada científica, de reflexió i d’aprenentatge.