Residents de l’ICS Catalunya Central proposen crear un programa per millorar la qualitat de vida de les dones durant la menopausa

La implantació a l’atenció primària d’un programa d’educació per a la salut i la sexualitat en el climateri ha estat un dels projectes que els residents que acaben la seva formació a la institució han presentat en la darrera Jornada de Recerca i Docència de l’ICS Catalunya Central. Les quatre autores del projecte, que han estat formant-se a l’Anoia, proposen establir sessions grupals i tallers per a dones d’entre 45 i 55 anys amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida durant la menopausa i el climateri, donar-los recursos i eines per adaptar-se als canvis físics i psíquics, i millorar la seva vida sexual.

El programa que proposen s’emmarcaria en els serveis que ja donen actualment les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) a l’atenció primària a Catalunya, per tal d’oferir més suport a les dones en una etapa en què, per norma general, els empitjora la qualitat de vida, els falta informació, canvien certs aspectes de la sexualitat i poden patir una disminució de l’autoestima.

L’estudi proposa crear grups per fer cinc sessions de dues hores, amb una freqüència setmanal, per tractar (amb l’acompanyament d’una llevadora) temes com ara:

  • El coneixement sobre menopausa i climateri: canvis físics i psicològics.
  • L’autoestima: estratègies per incrementar l’autoestima i disminuir l’angoixa i l’estrès.
  • Els hàbits saludables: hàbits, postures i exercici físic.
  • Les relacions interpersonals: identificar canvis en la sexualitat, relaxació, relacions de qualitat amb la parella…
  • Recomanacions per a una sexualitat satisfactòria i saludable.

El projecte també preveu incorporar al programa pràctiques i tallers, com ara sessions de ioga, consciència plena (mindfulness) o risoteràpia.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.