L’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central suma 14 nous professionals residents de medicina familiar i comunitària als seus centres d’atenció primària. Els darrers metges i metgesses que han escollit plaça a les comarques d’Osona, del Bages i de l’Anoia s’incorporen als equips a partir d’aquest divendres, 1 de juliol.
Es tracta de professionals de medicina extracomunitaris que han obtingut plaça en la segona convocatòria del Ministeri de Sanitat i que cobriran algunes de les 200 vacants que havien quedat en la primera adjudicació de places, el mes de maig, per a l’especialitat de medicina familiar i comunitària. Segons la gerent de l’ICS Catalunya Central, Anna Forcada, “estem satisfets de poder incorporar als nostres centres d’atenció primària aquests nous professionals, però constatem la necessitat de prestigiar l’especialitat de medicina familiar i comunitària, que és l’ànima del sistema de salut, i aconseguir que el nostre territori sigui més atractiu”.
A la Catalunya Central, aquest any s’han convocat 37 places de metges i metgesses de família. D’aquestes, se n’han cobert un total de 18 (4 en la primera ronda i 14 en la segona). Els nous professionals de medicina es distribuiran pel territori: 10 treballaran als equips d’atenció primària del Bages, 6 a l’Anoia i 2 a Osona. Pel que fa a les places per a residents d’infermeria, s’han adjudicat 12 de les 13 places convocades a les comarques centrals: 3 al Bages, 4 a l’Anoia, 4 a Osona i una al Berguedà.
Enguany s’ha incrementat a 16 el nombre de centres docents de l’ICS Catalunya Central acreditats per a la formació de residents. Per primer cop, s’han incorporat centres del Berguedà: Salut Catalunya Central-Hospital de Berga i els equips d’atenció primària del Baix Berguedà (Gironella i Puig-Reig) i de Berga Centre. La resta de centres acreditats estan distribuïts pels municipis de Manresa, Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Vic, Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Súria, Artés, i Manlleu.
L’ICS a la Catalunya Central, a més de formar especialistes en medicina i infermeria de família, participa en la docència que es fa a les facultats de Medicina i Infermeria de Catalunya, especialment a la UVic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i en la formació d’alumnat dels diferents graus (mitjà i superior) de formació professional de les branques sanitàries ―com és el cas del grau de formació de Tècnics en Cures d’Auxiliars d’Infermeria. Actualment, forma alumnat dels quatre primers cursos de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.