Un estudi que avalua el coneixement de la ciutadania sobre els antibiòtics, guanyador del Premi Nit de la Professió a l’Anoia

“Què sap la població de l’Anoia sobre la resistència als antibiòtics?”. Aquest és el títol del treball que ha guanyat el Premi Nit de la Professió de l’Anoia, que vol reconèixer  treballs de recerca en l’àmbit de la salut desenvolupats a la comarca. En l’elaboració d’aquest estudi hi han participat 34 farmacèutics de les oficines de farmàcia d’atenció primària i hospital, i professionals sanitaris (de medicina de família, pediatria i infermeria) de tres equips d’atenció primària de l’ICS.

L’objectiu del treball era avaluar el grau de coneixement sobre les resistències als antibiòtics de la població de l’Anoia, mitjançant  més de 500 enquestes. Els principals resultats són els següents:

  • El 57,5 % de la població coneix la utilitat dels antibiòtics i sap que no curen les infeccions per virus, com ara el refredat comú.
  • Encara hi ha un 19 % de la població enquestada que creu que els antibiòtics són efectius en els virus.
  • El 74,9 % dels enquestats creu que pot contribuir a conservar l’eficàcia dels antibiòtics, fent-ne un bon ús.
  • El 83,1 % creu que mantenint les vacunacions al dia evitarà posar-se malalt i, així, podrà reduir la necessitat d’antibiòtics.

Quan es detectava, en el moment de fer l’enquesta, que la persona responia de forma incorrecta, se li donava informació sobre el bon ús dels antibiòtics i sobre com evitar les resistències. També es van repartir 2.000 cartells informatius sobre aquestes qüestions als equips d’atenció primària i les oficines de farmàcia.

Des de l’any 2016, l’atenció primària de l’Anoia impulsa un treball en xarxa, amb tots els agents de salut i la ciutadania, per promoure l’ús racional i correcte dels antibiòtics, alineant-se així amb un dels objectius de l’Organització Mundial de la Salut.

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies, Notícies de recerca i innovació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.