Ús segur dels medicaments: gent gran

Els medicaments funcionen de forma diferent en la gent gran: el malalt d’edat més avançada sovint pateix diferents malalties al mateix temps, i això fa que hagi de prendre més medicaments. Els problemes de visió, els problemes cognitius, de mobilitat, l’aïllament social… dificulten que els tractaments es prenguin de forma adequada.

Aquests determinants poden donar lloc a més risc d’interaccions, reaccions adverses medicamentoses, problemes d’adherència al tractament, risc d’ingressos hospitalaris o visites a urgències, empitjorament de les malalties, errors de medicació…

Per tot això cal fer un ús adequat de la medicació:

  1. Evitar medicaments innecessaris; cal que els professionals sanitaris que l’atenen revisin periòdicament junt amb vostè el pla de medicació i facin els canvis necessaris per garantir l’eficàcia i seguretat dels medicaments que pren.
  2. Informar al metge i/o farmacèutic i/o infermer de tots els medicaments i productes “naturals” que està prenent.
  3. Disposar d’un pla de medicació actualitzat on consti la dosi, la freqüència i la durada del tractament.
  4. Que conegui prou bé com administrar-lo i a quina hora prendre’l, sobretot si interfereix amb els aliments, i saber què fer en cas d’oblit de dosi.
  5. Conèixer quins riscos té el medicament, sobretot en el cas que hagi de conduir o manipular maquinària, o els possibles esdeveniments adversos per estar alerta, i saber què ha de fer, o si pot o no suspendre’l de forma sobtada.
  6. Cal conservar i emmagatzemar els medicaments en un lloc sec, sense humitat i a la temperatura adequada
  7. No acumuli medicaments ja que poden caducar i a més, produir-li confusió.
  8. En el cas que la pauta sigui molt complexa demani al seu farmacèutic, infermer o metge eines per organitzar-se millor i/o una revisió del pla terapèutic per simplificar-lo.

La setmana que ve t’explicarem: Ús adequat dels inhibidors de la bomba de protons

Avatar photo

Quant a ICS Catalunya Central

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.