Des del naixement fins a la pubertat, que té lloc al voltant dels 14 anys, es produeix una maduració progressiva dels diferents òrgans de l’ésser humà. Així, els nens són immadurs físicament, fisiològicament i emocionalment. Aquesta immaduresa condiciona el comportament del fàrmac dins de l’organisme, i per tant fa diferents els nens dels adults a l’hora d’administrar els medicaments.
Administrar medicaments als nens no és una tasca fàcil. La dosificació dels medicaments en els nens petits es fa normalment segons el pes, de manera que la necessitat de realitzar càlculs en cada cas augmenta el risc d’errors de medicació.
Recomanacions generals:
- Eviti l’ús de medicaments quan no està justificat: l’automedicació i l’incompliment (per exemple no respectar els horaris prescrits o suspendre un antibiòtic abans de completar durada del tractament establerta pel metge)
- Conegui el medicament que li administra
- Nom del medicament i per a què serveix. Per tal de poder evitar errors de medicació és important que conegui el medicament que administra al seu fill. Normalment trobarà aquesta informació en el prospecte que acompanya al medicament. En cas que no trobi o no comprengui alguna informació, consulti al seu metge o farmacèutic.
- Contraindicacions del medicament així com interaccions importants amb altres medicaments que el seu fill estigui prenent, o amb els aliments. Les contraindicacions són situacions o condicions en les quals el medicament pot resultar perjudicial.
- És important, per tant, informar al metge o farmacèutic de les al·lèrgies o altres malalties que el seu fill pateix, així com d’aquells medicaments que el seu fill està prenent de forma regular.
- La dosi, la freqüència d’administració i la durada del tractament. És important assegurar-se que la dosi administrada és la correcta tenint en compte l’edat i el pes del seu fill. Si té algun dubte, confirmi la dosi amb el seu metge o farmacèutic abans d’administrar-lo.
- Via d’administració. El més habitual és la via oral, inhalada, òtica (en les oïdes), oftàlmica (en els ulls), rectal (al recte), tòpica (sobre la pell) o injectada ja sigui per via intramuscular (al múscul) o intravenosa (a la vena). Convé recordar que la dosi d’un mateix medicament sol ser diferent per a cada via d’administració.
- Efectes adversos al medicament. Els medicaments no estan lliures d’efectes indesitjables. Quan s’administra un medicament per primera vegada, es recomanable estar una mica alerta a la possible aparició d’efecte adversos. Amb freqüència, i sempre que estigui justificat, el seu metge o farmacèutic l’alertaran dels efectes adversos més freqüents.
- Conservació i emmagatzematge dels medicaments
- És fonamental respectar les condicions d’emmagatzematge correcte de medicaments, particularment i per motius de seguretat, quan hi ha nens a casa. Per altra banda cal tenir en compte que si el medicament es conserva en condicions diferents a les recomanades, no es pot garantir la caducitat expressada en l’envàs.
- Alguns medicaments s’han de refrigerar i venen identificats a l’envàs que significa que han de conservar-se en nevera entre 2ºC i 8ºC. La resta, poden ser guardats en un lloc fresc i sec, allunyats de l’exposició directa a la llum solar.
- Tots els medicaments haurien de guardar-se en el seu envàs original en un lloc sec i tancat amb clau perquè els nens no hi tinguin accés. A.4. Caducitat i termini de validesa dels medicaments una vegada oberts
- La data de caducitat que apareix en l’envàs es refereix a la validesa del producte intacte, abans d’utilitzar-se per primera vegada. Un cop sobrepassada la data de caducitat no es pot garantir que el medicament mantingui les seves propietats. Revisi periòdicament les dates de caducitat dels envasos La seva farmàcia disposa d’un contenidor de reciclatge de medicaments caducats, no els llenci a les escombraries.
- En el cas dels nens són freqüents les formes líquides en envasos multidosi com poden ser xarops o gotes. Un cop obert l’envàs multidosi, el termini de validesa ja no és el que assenyala la data de caducitat i per tant el més recomanable és que llenci el medicament restant una vegada finalitzat el tractament.
La setmana que ve t’explicarem: Decàleg per prevenir infeccions i el bon ús dels ATB